Nujna kontracepcija ali jutranja tabletka

Ko sem se lotila pisanja tega članka, se je zdela na prvi pogled to zelo lahka naloga: opisati dve različni jutranji tabletki, kako v primeru nezaščitenega spolnega odnosa vplivata na zakasnitev ovulacije in s tem preprečita nosečnost pa še nekaj statistike o tem, koliko žensk kljub jutranji tabletki zanosi, in nastal bo čudovit strokovni članek. Pa me je iz vse te vneme vrgla izjava mojega devetletnika: »Mami, veš, tudi če se fant in punca oblečena stiskata, lahko dobita dojenčka.« Po začetnem šoku in po tem, ko sva obdelala osnove spolnosti njegovim letom primerno, sem se lotila brskanja po spletu. Prebrala sem kar nekaj forumov, blogov, člankov, raziskav na temo spolnosti med najstniki in ugotovila, da je za večino staršev in učiteljev spolnost še vedno tabu tema, mladi pa s svojim naravnim nagonom po raziskovanju novega pridejo tako ali drugače do informacij (tudi nerealnih in izkrivljenih), saj jih lahko poiščejo na spletu ali med vrstniki. In med njimi velja splošno prepričanje, da je nosečnost nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi po nezaščitenem spolnem odnosu, pri čemer seveda po prvem spolnem odnosu sploh ni možno, da pride do zanositve, kaj šele med menstruacijo! Če pa mogoče tik pred spolnim odnosom starejši sestri ukradeš kontracepcijsko tabletko, verjetnost zanositve nikakor ni mogoča. Ipd.

Pa začnimo od začetka. Menstrualni ciklus pri vseh ženskah po navadi traja 28 dni. V tem času gre žensko telo skozi različne hormonske spremembe. Nekje na sredini menstrualnega ciklusa poraste hormon LH (luteinizirajoči hormon), ki spodbuja zorenje jajčeca v jajčniku. Približno 36 ur po tem ko je dosežena najvišja vrednost hormona LH, se sprosti zrela jajčna celica. Ta po jajcevodu potuje proti maternici. Če na svoji poti sreča semenčice, lahko pride do oploditve. Semenčice preživijo 24 h do nekaj dni in lahko v jajcevodu počakajo na zrelo jajčno celico. Ko oplojeno jajčece pripotuje v maternico, se tam ugnezdi in iz njega se razvije zarodek. Če pa v maternico pripotuje neoplojeno jajčece, se maternična stena odlušči in izloči iz telesa v obliki menstrualne krvavitve. In tako se maternica pripravi na nov cikel. Vendar zadeva še zdaleč ni tako preprosta, saj ima redkokatera ženska reden menstrualni ciklus. Kar pomeni, da pride do menstruacije prej ali kasneje kot v 28-tih dneh, lahko se zgodijo tudi vmesne krvavitve med samim ciklusom ipd. Zato je izredno težko napovedati, kdaj točno je oz. bo prišlo do ovulacije. Ravno to je razlog, da lahko pride do zanositve kadarkoli tekom menstrualnega ciklusa (tudi med menstruacijo). Pa vključimo v tole zgodbo še jutranjo tabletko. Učinkovina v jutranji tabletki zavira porast hormona LH, zaradi česar se zavre ali odloži ovulacija. Torej v primeru nezaščitenega (npr. nenačrtovanega) spolnega odnosa ali ob neučinkoviti kontracepciji (npr. če med spolnim odnosom zdrsne ali poči kondom ali pa se pozabi na redno kontracepcijsko tabletko) lahko semenčice vstopijo v maternico in čakajo v jajcevodu na zrelo jajčno celico. A če pravočasno uporabimo jutranjo tabletko, se jajčna celica bodisi ne bo sprostila iz jajčnika ali pa se bo sprostila prepozno in uspešno se bomo izognili neželeni nosečnosti. Pa vendar je stvar zopet malo bolj kompleksna.

Trenutno poznamo dve različni učinkovini, ki zavirata ovulacijo in se uporabljata kot nujna kontracepcija. To sta levonorgestrel in ulipristalacetat. Tabletko, ki vsebuje levonorgestrel, je potrebno zaužiti čim prej, vendar najkasneje 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu, najbolj pa je učinkovita v prvih 12-tih urah. Levonorgestrel bo deloval le v primeru, če raven hormona LH še ni začela naraščati. Če pa se je hormon LH že začel izločati, bo kljub levonorgestrelu hormon sprožil ovulacijo in bo verjetnost oploditve jajčne celice velika. Ulipristalacetat deluje nekoliko drugače. Tabletka z ulipristalacetatom je učinkovita, tudi če jo vzamemo tik pred ovulacijo, ko je raven hormona LH že začela naraščati, in tako kljub hormonu zavre ovulacijo še do 5 dni. Tableto je prav tako potrebno zaužiti čim prej, vendar najkasneje 120 ur (5 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu ali neučinkoviti kontracepciji. Obe vrsti tabletk lahko povzročata slabost. V primeru, da pride v treh urah po zaužitju do bruhanja, je potrebno vzeti še eno tabletko, saj v nasprotnem ne bo učinka. Prav tako nobena od tabletk ne bo učinkovita, če je do ovulacije že prišlo. Če je ženska morebiti že zanosila, ne ena ne druga učinkovina v nobenem primeru ne bosta prekinili nosečnosti in ne bosta škodovali že razvijajočemu se zarodku. Zato je priporočljivo opraviti test nosečnosti, če pride do izostanka naslednje menstruacije. Zakasnitev menstrualne krvavitve je lahko posledica same nujne kontracepcije, možno pa je, da se zaradi tabletke pojavi krvavitev predčasno.

Naj bo uporaba nujne kontracepcije prej izjema kot pravilo, saj gre za resno poseganje v hormonsko ravnovesje in menstrualni ciklus. In naj nikakor ne nadomesti redne kontracepcije, bodisi hormonske ali pregradne (npr. kondoma). Treba se je še zavedati, da nas nobena še tako učinkovita tabletka, ki se jemlje redno pred ali se vzame izjemoma po odnosu, ne more zaščititi pred resnimi spolno prenosljivimi boleznimi.

Zato dragi najstniki (pa tudi tisti malo in veliko starejši), spolnost je lahko izjemno ljubeč pa tudi zabaven dogodek med dvema osebama, ki se medsebojno spoštujeta, upoštevata želje drug drugega in vesta, kako pripeljati spolni odnos do čudovite izkušnje, ki bo pustila za seboj le lep spomin. Ne pa skrbi, spolno prenosljivo bolezen, nosečnost ali psihični pečat. Če se slučajno kljub vsemu le zgodi neljubi dogodek, je izhod v sili lahko jutranja tabletka.

 

Pripravila: Radija Naneh Smola, mag. farm., Lekarna Kočevje

KAKO VAM LAHKO
POMAGAMO DANES?

Imate vprašanje na katerega ne najdete odgovora?

Vprašajte farmacevta