Homeopatska zdravila

Homeopatijo je na začetku 19. stoletja razvil nemški zdravnik Samuel Hahnemann (1755-1843). Ugotovil je, da snov, ki v velikih odmerkih povzroča reakcijo, nasprotno v minimalnih količinah omogoča zdravljenje. In ko je iskal primerni odmerek, je odkril homeopatski način priprave zdravil.

Homeopatija temelji na principu podobnosti ali kot rečemo »podobno se zdravi s podobnim«. Kar z drugimi besedami pomeni, da določena snov, ki pri zdravi osebi sproži določene simptome, pri bolniku enake simptome odpravi.

Homeopatija je alternativni sistem zdravljenja, ki temelji na:

 • holističnem pristopu (prepričanju o pomembnosti celovitosti telesa, razuma in duha pri zdravju),
 • načelu podobnosti (podobno se zdravi s podobnim),
 • na načelu razredčevanja in potenciranja (delovanje homeopatskih zdravil se okrepi z razredčevanjem in s stresanjem).

 

HOMEOPATSKA ZDRAVILA

Homeopatska zdravila so vsa tista zdravila, pripravljena iz snovi, ki se imenujejo homeopatske surovine. Pripravljena so v skladu s homeopatskim postopkom izdelave po določbah Evropske farmakopeje ali po veljavnih farmakopejah držav članic Evropske unije, če Evropska farmakopeja teh določb ne vsebuje.

Homeopatska zdravila so pripravljena v skladu z veljavnimi farmacevtskimi standardi in ustrezajo vsem zahtevanim predpisom. Glede na izvor so rastlinskega, lahko pa tudi živalskega in mineralnega izvora. Izdelana so po posebnem postopku z večkratnim zaporednim redčenjem in pretresanjem. Z izrazom potenca označujemo stopnjo redčenja homeopatskega zdravila. Označeno je z veliko črko in številom, ki sledi imenu zdravila. Črka označuje vrsto redčenja, število pa označuje število redčenj in stresanj. Na trgu so homeopatska zdravila v tekoči (kapljice), trdni (kroglice, praški, tablete) in poltrdni obliki (mazila). Najpogosteje se uporabljajo kroglice, ki se dajejo pod jezik. Ta oblika je tudi edina trenutno na voljo v Sloveniji.

 

KJE DOBIMO HOMEOPATSKA ZDRAVILA?

Homeopatska zdravila se glede na Zakon o zdravilih smejo izdajati le v lekarnah. Izdajati jih smejo le magistri farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.

Ko gre za hujše težave, ki jim sami niste kos, bo nujen obisk pri zdravniku.

Homeopatski zdravnik bolnika pregleda in se po izčrpnem pogovoru z njim odloči, katero zdravilo je najprimernejše. Podobno kot šolska medicina namreč tudi homeopatija temelji na odgovorni zdravniški preiskavi in diagnozi. Zelo pomembno je tudi, kaj v zvezi s seboj in svojo boleznijo občuti in doživlja bolnik.

Homeopatija je izrazito individualna metoda zdravljenja. Izbira kot tudi odmerjanje zdravila sta odvisni od številnih faktorjev in sta pri vsaki osebi lahko drugačni. Zato se o izbiri kakor tudi o uporabi homeopatskega zdravila vedno posvetujte z vašim zdravnikom homeopatom ali farmacevtom homeopatom.

V naši lekarni se lahko oglasite na homeopatski posvet s farmacevti, ki so dodatno usposobljeni na področju homeopatije.

Farmacevt vas bo napotil k zdravniku, če:

 • simptomi trajajo daljši čas in ne popustijo,
 • se stanje slabša,
 • so prisotni resnejši znaki,
 • se stanje ponavlja.

 

V okviru samozdravljenja vam bomo svetovali homeopatska zdravila za lajšanje naslednjih lažjih akutnih težav:

 • prehlad, bolečine v žrelu, hripavost, kašelj, gripa, alergije, vročina
 • zgaga, krči, slaba prebava, napihnjenost, bruhanje, driska, zaprtje, potovalna slabost
 • vnetje mehurja
 • po pikih žuželk, herpes na ustnici, bradavice, sončne opekline
 • boleča menstruacija, predmenstrualni sindrom, težave med nosečnostjo,
 • težave v menopavzi
 • bolečine v mišicah in sklepih, športne poškodbe
 • stres, trema pred javnim nastopanjem, nespečnost, strah
 • glavobol, utrujenost, izboljšanje koncentracije
 • ob izraščanju zob in krčih prebavil dojenčkov

 

KAKO PRAVILNO JEMLJEMO HOMEOPATSKO ZDRAVILO?

Homeopatsko zdravilo jemljemo na tešče oziroma pol ure pred jedjo. V kolikor to ni mogoče, ga lahko vzamemo tudi dve uri po jedi. Predpisano število kroglic ali tablet položimo pod jezik, kjer se počasi raztopijo. Za en odmerek velja 5 kroglic ali 5 kapljic. Najbolje je, da jih položimo pod jezik neposredno iz originalne embalaže. Lahko pa jih raztopimo v mali količini vode (npr. pri dojenčkih) in popijemo. Tekoča homeopatska zdravila vedno jemljemo s plastično žlico, ker kovinska žlica zmanjša učinek zdravila. Na učinkovitost homeopatskih zdravil vplivajo tudi kamilični in metin čaj, izdelki s kafro in mentolom (npr. bomboni, žvečilke, zobna pasta), tudi kava, ki zmanjšajo učinek zdravila in jih v času zdravljenja ne uživamo.

 

HOMEOPATSKA ZDRAVILA SO VARNA ZDRAVILA

Homeopatska zdravila so naravnega izvora in vsebujejo zelo majhne delce oziroma informacije o substanci. Takšna zdravila nimajo stranskih učinkov, kontraindikacij in interakcij, kot pri klasičnih (alopatskih) zdravilih. Lahko izzovejo trenutno poslabšanje, kar je znak, da zdravilo deluje.

Med jemanjem homeopatskih zdravil ne opuščajte zdravljenja s klasičnimi zdravili. Seznanite svojega homeopata z zdravili, ki jih redno jemljete in se posvetujte o kombiniranju s homeopatskimi zdravili.

 

Pripravila: Magdalena Petković, mag. farm., Lekarna Kočevje

KAKO VAM LAHKO
POMAGAMO DANES?

Imate vprašanje na katerega ne najdete odgovora?

Vprašajte farmacevta

Izpostavljeni nasveti farmacevta

Lasten razvoj formulacij             ...
 Zdravstvene težave moških           ...
Ko sem se lotila pisanja tega članka, se je zdela na prvi pogled to zelo lahka...