Odpadna zdravila

Vlada je že jeseni 2008 sprejela Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili, ki določa pravila ravnanja ter pogoje za zbiranje in odstranjevanje neuporabnih zdravil in ostankov zdravil. Skladno z Uredbo se lahko neuporabna zdravila odda tudi v lekarni, kjer smo organizirali varno zbiranje odpadnih zdravil. Lekarna je ena od lokacij, kjer se lahko brezplačno prepušča odpadna zdravila v posebnih zabojnikih, ki jih mora preskrbeti veletrgovec z zdravili. Poleg lekarne se lahko odpadna zdravila prepustijo tudi izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah, v specializiranih prodajalnah v posebnih zabojnikih in zbiralcu odpadnih zdravil ob kampanjah.

V lekarni sprejemamo:

  • odpadna zdravila v trdnem stanju (npr. tablete, kapsule, svečke), ki so zaprta v originalni, nepoškodovani in čisti ovojnini – ni pa nujno, da so takšna zdravila še originalno zaprta,
  • ter odpadna zdravila v obliki praškov ali tekočin (npr. praški, posipala, kreme, sirupi, kapljice), ki so originalno zaprta v nepoškodovani in čisti ovojnini, in še niso bila odprta, pretrgana ali kako drugače spremenjena.

V zbiralnike je potrebno oddajati odpadna zdravila le v stični ovojnini brez embalaže.

Medicinski pripomočki, kemikalije in ostri predmeti (igle, lancete, noži in skalpeli, odprte in prazne in steklene ampule ipd.) ne sodijo v zbiralnike za odpadna zdravila. V lekarni ni dovoljeno odlagati odpadnih radiofarmacevtskih izdelkov in odpadnih zdravil iz krvi in plazme.

Kaj lahko storimo sami, da bo odpadnih zdravil čim manj?

Zdravniku povejmo, koliko zdravil dejansko potrebujemo oziroma jih imamo še na zalogi. Ne kopičimo si zalog. Zdravila, ki vam bodo ostala po končani terapiji ali jim je pretekel rok uporabnosti, oddajte v lekarni. Sprejeta odpadna zdravila ne bomo izdali drugemu pacientu! Ko zdravilo zapusti lekarno, se izgubi sledljivost takšnega zdravila in lekarna ne more več zagotavljati kakovosti tega zdravila, zato je vprašljiva njegova varnost in učinkovitost.

Pred škodljivimi posledicami odpadnih zdravil se najučinkoviteje zavarujemo tako, da čim bolj zmanjšamo količino neporabljenih zdravil. Odpadna zdravila ne sodijo med običajne gospodinjske odpadke. Že majhne količine nepravilno odvrženih in uničenih odpadnih zdravil lahko povzroči veliko škodo v naravi.

KAKO VAM LAHKO
POMAGAMO DANES?

Imate vprašanje na katerega ne najdete odgovora?

Vprašajte farmacevta

Izpostavljeni nasveti farmacevta

Lasten razvoj formulacij             ...
 Zdravstvene težave moških           ...
Ko sem se lotila pisanja tega članka, se je zdela na prvi pogled to zelo lahka...