Zdravila in moški

 

Zdravstvene težave moških                                                                        


Moški so zaradi različnih bioloških, vedenjskih in družbenih vzrokov bolj podvrženi nekaterim zdravstvenim težavam kot ženske. Najpogostejše zdravstvene težave moških poleg krvožilnih bolezni in raka na splošno so: plešavost, težave s prostato (benigno povečanje prostate in rak prostate) in motnje erekcije. Pri njih je tudi pogostejša zloraba prepovedanih substanc, pogosteje naredijo samomor in se poškodujejo.


Plešavost


Vzroki, ki pripeljejo do plešavosti, v celoti niso znani. Velik vpliv ima genetika, vendar tudi kronična izpostavljenost stresu zaradi večje proizvodnje stresnega hormona kortizola in izpostavljenost UV-svetlobi nista zanemarljiva faktorja. Na rast las slabo vplivajo kajenje, slaba prehranjenost in onesnaženost zraka. Za blaženje težav so na voljo zdravila brez recepta in prehranska
dopolnila, ki pa jih je treba uporabljati vse življenje, saj se ob prenehanju uporabe proces izpadanja las nadaljuje.
Poleg zunanjega videza izguba las močno vpliva tudi na psihično počutje moškega in je lahko povezana s psihološkimi težavami (depresijo, nizko samopodobo).


Benigno povečanje in rak prostate


Je najpogostejša bolezen prostate. Prostata ali žleza obsečnica je sekundarni moški spolni organ. Obdaja sečnico in začne ob povečanju pritiskati nanjo z vseh strani. Zaradi tega je pretok seča skozi sečnico otežen. Bolniki simptome povečane prostate opišejo kot pogostejše uriniranje, nočno uriniranje, težave z izločanjem urina in občutek nepopolnega praznjenja mehurja. Pogosto pride tudi do težav s spolnostjo.

Ob pojavu simptomov benignega povečanja prostate je obisk pri osebnem zdravniku nujen. Če bolezni ne zdravimo, hitreje napreduje, kar lahko vodi do zapletov. Vendar se na srečo, četudi benignega povečanja prostate ne zdravimo, iz tega nikoli ne more razviti rak prostate. Možna pa je hkratna prisotnost obeh omenjenih bolezni, njuna pojavnost pa se povečuje s starostjo.
Pri lajšanju težav s prostato si lahko moški pomagajo z zdravili brez recepta in rastlinskimi pripravki. S kliničnimi raziskavami je najbolj preverjena kombinacija izvlečkov iz plodov žagastolistne palme (palmeta), korenine koprive, ginsenga ali bučnih semen, ki učinkovito zmanjšujejo rast žleznega tkiva prostate. Ugoden vpliv na prostato imajo lahko tudi vitamin E, cink in selen.
Za zdravljenje benignega povečanja prostate z zdravili na recept se zdravnik odloči, kadar so simptomi tako moteči, da vplivajo na kakovost
bolnikovega življenja.
PSA (prostatičen specifičen antigen) tvorijo žlezne celice prostate in se v velikih količinah izloča v semensko tekočino, pri bolezni prostate pa tudi v krvni obtok. Določitev vrednosti PSA v serumu se enkrat letno priporoča pri moških, starejših od 50 let. Povišana vrednost PSA poda sum na raka prostate in zahteva dodatne diagnostične postopke. Moški najpogosteje zbolevajo za rakom prostate, sledijo kožni rak (brez
vključitve melanoma), pljučni rak ter rak debelega črevesja in danke. Najpogostejše vrste raka so povezane z nezdravim življenjskim slogom, predvsem čezmerno prehranjenostjo in uživanjem alkoholnih pijač, ki je statistično bolj razširjeno med odraslimi moškimi kot med ženskami.


Moški, depresija in samomor


Depresija se pri moških lahko pojavi v različnih starostnih obdobjih, se pa velikokrat kaže z zlorabo alkohola in drog, z jezo, razdražljivostjo, nasiljem
in tveganim vedenjem. To se jim zdi bolj sprejemljivo kot priznanje duševne motnje. Statistični podatki kažejo, da je depresija dvakrat pogostejša pri ženskah, vendar štirikrat več moških stori samomor. Zdravljenje depresije je lahko zelo učinkovito, če je ta prepoznana in zdravljena z več načini hkrati, običajno z zdravili (antidepresivi) in različnimi oblikami psihoterapije (npr. vedenjsko-kognitivna terapija in psihološko svetovanje).


Moški in prepovedane substance


Anabolni steroidi imajo številne neželene učinke, omenimo naj le nekatere, in sicer akne, plešavost, povišana raven holesterola v krvi in povišan krvni tlak, večja nevarnost za srčni infarkt, povečano srce, zastajanje vode v telesu, zelo pogoste so jetrne bolezni, pojavijo se lahko anksioznost, paranoja, halucinacije, agresivnost in odvisnost. Uporabniki, ki anabolne steroide vnašajo v telo z vbodom injekcije v mišico, tvegajo okužbo z virusi, ki se prenašajo s krvjo (HIV, hepatitis B in C). Poleg tega anabolni steroidi povzročajo specifične neželene učinke, vezane na spol. Pri moških se lahko pojavi ginekomastija (povečane prsi), zmanjšanje testisov in števila semenčic, impotenca, neplodnost, boleče erekcije in rak prostate.


Vloga lekarniških farmacevtov pri opolnomočenju pacientov


Vloga lekarniškega farmacevta kot svetovalca je zelo pomembna, tako pri izbiri ustreznega zdravila ali prehranskega dopolnila, kot glede pravilne in varne uporabe. Moški sicer redkeje kupijo zdravila za samozdravljenje in različna prehranska dopolnila, jih pa zato bolj redno jemljejo.
Posamezniki se vse bolj zavedajo, da so za svoje zdravje odgovorni sami, na voljo je tudi vse več informacij v zvezi z zdravjem. Lekarniški farmacevti, ki smo med zdravstvenimi delavci najlaže dosegljivi, lahko veliko prispevamo k ozaveščanju ljudi in jih s svojimi nasveti skušamo opolnomočiti:
- pacientom podajamo kompetentne informacije ali mu priporočimo, kje naj jih išče,
- izdajamo publikacije,
- predavamo v društvih, šolah o krepitvi zdravja, samozdravljenju, boleznih in zdravljenju.
Posvet z lekarniškim farmacevtom je še posebej koristen za tiste, ki jemljejo več zdravil. Te paciente je treba obravnavati celostno, kot to poteka v okviru storitve »pregled uporabe zdravil«, ki jo izvajajo za to posebej usposobljeni kolegi v številnih lekarnah.
Več o zgornjih vsebinah si lahko preberete v knjižici z naslovom »Zdravila in moški«, ki smo jo ob 16. dnevu slovenskih lekarn pripravili lekarniški farmacevti, člani Sekcije farmacevtov javnih lekarn, izdalo pa Slovensko farmacevtsko društvo.


Razlika med zdravili in prehranskimi dopolnili


Ugotovili smo, da mnogi ne poznajo razlike med zdravilom in prehranskim dopolnilom. Tako zdravila kot tudi prehranska dopolnila so farmacevtski izdelki v obliki tablet, kapsul, sirupov in podobno. Mnogi pripisujejo prehranskim dopolnilom zdravilne učinke, vendar so samo zdravila tista, ki jim lahko pripisujemo lastnosti zdravljenja. Za zdravila je zahtevano, da so varna, kakovostna, predvsem pa učinkovita. Pri prehranskih dopolnilih ni tako. Slednja so podvržena zakonodaji za živila, za živila pa je zahtevano le, da niso škodljiva oziroma, da so varna. Namenjena so dopolnjevanju prehrane posameznikov, ki nimajo redne, kakovostne in raznovrstne prehrane, ali pa imajo povečane potrebe po določenih hranilih.


Kako izbrati med različnimi izdelki?


Pomembno je, da je izbor posledica tehtne presoje, ali izdelek sploh potrebujete, kakšno je vaše telesno stanje, imate katero od kroničnih bolezni, katera zdravila jemljete in za kakšen namen ga boste jemali.

KAKO VAM LAHKO
POMAGAMO DANES?

Imate vprašanje na katerega ne najdete odgovora?

Vprašajte farmacevta