Aloja

Iz aloje (Aloe vera, Aloe barbadensis) pridobivamo dve drogi z dvema različnima učinkoma: alojino smolo, ki deluje odvajano, in alojin gel, ki se uporablja pri nekaterih kožnih boleznih in tudi v kozmetiki in prehrani.

Alojin gel ali sok pridobivajo iz tri do deset let starih rastlin. Liste nabirajo ročno, jih najprej operejo, nato odstranijo zunanje plasti (povrhnjico, žile, plast z grenkim sokom), da ostane samo notranje mehko tkivo, iz katerega iztisnejo gel. Če bi v gel prišel grenek sok iz zunanjih delov lista, bi ga pokvaril. Ker grenek sok vsebuje dražeče odvajalne snovi, bi lahko pri ljudeh, ki bi ga uživali, povzročil drisko, pri tistih, ki bi ga uporabljali na koži, pa vnetja.

 

Učinkovine

Alojin gel vsebuje največ vode, od ostalih sestavin pa je največ sluzi (polisaharidov), ki v vodi nabrekajo in tvorijo gel. Poleg vode in sluzi vsebuje še manjše količine drugih snovi, med njimi salicilno kislino, ki deluje analgetično (blaži bolečine), protivnetno in keratolitično (mehča povrhnjico kože). V soku je tudi nekaj prostih sladkorjev, prostih aminokislin, nekaj proteinov, maščob, rastlinskih sterolov in mineralov.

Med proteini v alojinem gelu so tudi encimi, med njimi bradikininaza in tirozinaza. Bradikininaza razgrajuje bradikinin, tkivni hormon, ki povzroča vnetja. Tirozinaza razgrajuje tirozin, iz katerega v koži nastaja kožni pigment melanin, s tem pa naj bi tirozinaza preprečevala nastanek rjavih, hiperpigmentiranih pik na koži.

 

Uporaba

Pripravki iz aloje imajo zdravilne učinke pri celjenju ran in opeklin. V raziskavah so dokazali, da se rane hitreje celijo, saj aloja spodbudi sintezo kolagena. K ugodnim učinkom pomembno prispevajo tudi vlažilne, emolientne in protimikrobne lastnosti.

Alojin gel se uporablja tudi pri sončnih opeklinah in za blažitev pikov žuželk.

 

Pripravila: Mojca Ivanetič, mag. farm., Lekarna Kočevje

KAKO VAM LAHKO
POMAGAMO DANES?

Imate vprašanje na katerega ne najdete odgovora?

Vprašajte farmacevta