Celulit, estetska nadloga žensk

Prihaja poletni čas – sonce, morje, lahka oblačila, kopalke – z njim pa tudi vsakoletna borba mnogih žensk, kako se čimbolj znebiti nadležnega celulita. Gre za želatini podobno snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi. Prepoznamo ga po t.i. videzu pomarančne kože. Najpogosteje se nahaja na stegnih, bokih, zadnjici in notranji strani nadlahti. S celulitom se v lažji ali bolj izraziti obliki spopada okrog 80 % žensk ne glede na njihovo starost, postavo in telesno težo. Celulit ne pomeni debelosti, zato je zmotno prepričanje, da ga imajo samo debele ženske. Nasprotno, imajo ga tudi »suhice«. Nastanek celulita je namreč povezan z delovanjem hormona estrogena, ki povzroča nalaganje maščobnih celic v podkožju. Ko prične v času pubertete njegova količina v telesu naraščati, se poveča tudi pojav celulita pri mlajših vitkih ženskah. Njegov videz še poslabšajo hitre diete, saj telo po principu »kopičenja zalog za hude čase« omejuje razgradnjo maščob pa tudi struktura kolagena kljub dieti ostane ista.

Dejavnikov za nastanek celulita pa je še več. Tako celulit povezujemo z dednostjo, že omenjenim hormonskim ravnovesjem, prehrano, telesno aktivnostjo, celo s stresom, a največji dejavnik izvira iz strukture kolagenskih vlaken v ženskem podkožju. Ta namreč potekajo vzporedno in tvorijo prostorčke v katerih se nahajajo maščobne celice, ki neenakomerno pritiskajo na zgornje plasti kože. To daje koži značilen jamičast videz. Ste se že kdaj vprašali, zakaj moški nimajo celulita? Pri njih so vezivna vlakna prepletena v mrežo, ki izvaja enakomeren pritisk na zgornjo površino kože. Celulit tako v največji meri izhaja iz narave ženskega podkožja, zato ga je nemogoče popolnoma odpraviti. Lahko pa ga omilimo oziroma preprečimo njegov nadaljnji razvoj. Za učinkovito odpravo celulita ali preprečevanje njegovega nastanka ni splošnega in enostavnega recepta. Celulit nastaja v več stopnjah in velja, da je veliko lažje vplivati nanj v zgodnejših fazah, ko pomarančen videz opazimo le, če kožo stisnemo med prsti, kot pa kasneje, ko je struktura kože že vidno spremenjena.

Splošna pravila, ki tudi sicer pripomorejo k bolj zdravi koži, so povezana z zdravim načinom življenja. Tako se moramo izogibati nezdravi hrani, kajenju, alkoholu, nošenju pretesnih in sintetičnih oblačil. Zdrava prehrana je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Obroki naj bodo redni, vsebujejo naj manj nasičenih maščob, ogljikovih hidratov in predvsem sladkorja. Uživati moramo zadostno količino tekočine, predvsem vode, saj odplavlja strupene snovi iz telesa. V zadnjem času se priporoča pitje zelenega čaja, ki vsebuje veliko antioksidantov in pospešuje presnovo maščob. Od prehrane bi posebej izpostavila določene vrste sadja, ki vsebujejo snovi, ki organizmu pomagajo v boju s celulitom. Ananas, grenivke, papaja in mango vsebujejo encime, ki spodbujajo tvorbo kolagena in tako ojačajo vezivno tkivo. Beluši, banane, paradižnik in ajda vsebujejo kalij, ki preprečuje zastajanje vode med celicami. Pomaga tudi vitamin E, ki deluje antioksidativno in se nahaja v jajcih, zeleni zelenjavi, soji, koruzi, rižu, avokadu, olivah, oreščkih in semenih sončnic.

Nadalje je pomembno redno gibanje, ki izboljša prekrvavitev in izločanje strupenih snovi iz telesa s potenjem. Posebej primerne vrste vadbe so plavanje, kolesarjenje, aerobika, ples. Te povečajo tonus mišic in tako bo celulit manj viden. Podoben učinek kot gibanje ima tudi anticelulitna masaža telesa. Ta je podobna navadni masaži, a je priporočljivo, da poteka v smeri proti srcu. Učinkovitost masaže povečamo, če jo izvajamo po telesni vadbi.

Na celulit lahko delujemo tudi s pomočjo kozmetike. Najpogosteje gre za izdelke, ki vsebujejo kofein, retinol, ekstrakte morskih alg, ekstrakte grozdnih pešk. Kofein deluje kot diuretik, ki odstranjuje toksine in maščobe ter izboljša pretok krvi v koži. Retinol kožo lušči in povečuje nastanek kolagena, zaradi česar je koža debelejša in lažje skrije nakopičene maščobe. Grozdne peške vsebujejo encime, ki vračajo koži elastičnost, krepijo žilno steno in povečujejo krvni pretok. Ob redni in pravilni uporabi anticelulitnih krem bo videz kože vidno izboljšan. Priporočljiv je tudi reden piling kože, s katerim se odstranjujejo odmrle celice in nečistoče.

Kadar je celulit že zelo izrazit, se lahko poslužimo tudi drugih metod, kot so kavitacija, laserske terapije in liposukcija.

Čudežne formule proti celulitu ni. Samo z lastnim zavedanjem in vztrajnostjo si lahko pomagamo k lepšemu videzu kože, kar ugodno vpliva na naše splošno počutje in samozavest.

 

Pripravila: Majda Petek, farm. tehn., Lekarna Kočevje

KAKO VAM LAHKO
POMAGAMO DANES?

Imate vprašanje na katerega ne najdete odgovora?

Vprašajte farmacevta