Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Želodčne težave

Običajen fiziološki pojav je, da želodec izloča želodčno kislino, ki sodeluje pri prebavi hrane. Zaradi različnih vzrokov se lahko količina izločene kisline čezmerno zveča, kar občutimo kot pekočo bolečino v predelu želodca (dispepsija, hiperacidnost). DISPEPSIJA je skupni izraz za različne simptome v zgornji polovici trebuha, ki jih bolniki opisujejo kot slabost, napenjanje, spahovanje, občutek hitre sitosti, neješčnost ali bolečino. Opisane težave lahko spremlja tudi zgaga oz. pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti grlu.

Dispepsija je občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha in spodnjega dela prsnega koša. Izvira iz prebavil in je posledica neravnovesja med agresivnimi in obrambnimi dejavniki v sluznici požiralnika, želodca in dvanajstnika. Agresivni dejavniki, ki povzročijo dispepsijo so lahko: želodčna kislina, pepsin – želodčni encim, žolčne kisline, bakterija Helicobacter pylori, nesteroidna protivnetna zdravila, alkohol in kajenje.

Vzroki za pojav dispepsije so vnetje sluznice požiralnika, želodca, ulkusna bolezen želodca, rak prebavil, okužba s Helicobacter pylori in številna zdravila, ki lahko spremenijo motorično aktivnost prebavne cevi ali povzročijo različne stopnje poškodbe sluznice (npr. nesteroidna protivnetna zdravila, kot je acetilsalicilna kislina).

Kako si lahko pomagamo sami?

 • Jemljemo blaga zdravila za samozdravljenje (npr. antacide ali pa majhne odmerke zaviralcev histaminskih receptorjev H2, zaviralcev protonske črpalke, zdravilo rastlinskega izvora).
 • Izogibamo se pijačam in hrani, ki nam povzročajo težave.
 • Vsak dan pojejmo 5 ne preveč obilnih obrokov, zadnjega vsaj tri ure pred spanjem.
 • Skrbimo za redno telesno dejavnost, in sicer vsaj trikrat tedensko po 20 minut.
 • Hrano uživajmo počasi, saj se želodec pri hitrem hranjenju ne more dovolj hitro prilagoditi veliki količini. Zato v trebuhu občutimo napetost, ki po relativno kratkem času izgine. Ljudje, ki jedo hitro, pogoltnejo tudi veliko zraka, zato se jim pogosto spahuje.
 • Opustimo pitje alkoholnih pijač, kave in gaziranih pijač.
 • Prenehajmo kaditi.
 • Izogibajmo se jemanju določenih zdravil, ki se dobijo brez recepta, predvsem acetilsalicilni kislini in drugim nesteroidnim protivnetnim zdravilom. Za lajšanje bolečin uporabljajmo zdravila, ki ublažijo bolečino, nimajo protivnetnega učinka in so varna za želodec (paracetamol). Preden se odločimo za nakup zdravil brez recepta, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino in nesteroidne antirevmatike, se posvetujemo s farmacevtom. Nikoli ne jemljimo več nesteroidnih antirevmatikov hkrati. Če protibolečinsko zdravilo ne pomaga pri odpravljanju bolečin, odmerka ne večamo nad priporočenim ali predpisanim. S tem ne stopnjujemo protibolečinskega učinka, ampak samo večamo možnost za nastanek zapletov.

Nujno obiščemo zdravnika,

 • če opazimo črno blato,
 • če začnemo nenamerno hujšati,
 • če bruhamo kavni usedlini podobno vsebino,
 • če težko požiramo ali se hrana zatika,
 • če imamo dolgotrajne bolečine v trebuhu.

Bolniki z dispepsijo pogosto nasvet poiščejo pri farmacevtu v lekarni. Bolnikom, ki nimajo alarmnih znakov, farmacevt svetuje primerno prehrano in uporabo zdravil, ki se v lekarni lahko izdajajo brez recepta. Med omenjena zdravila sodijo, zaviralci receptorjev H2 in zaviralci protonske črpalke. Pred uporabo zdravil je treba vedno prebrati priložena navodila.

Razlika med antacidi in zaviralci H2 receptorjev, zaviralci protonske črpalke je v tem, da antacidi delujejo hitro, a le kratek čas; zaviralci receptorjev H2 in zaviralci protonske črpalke pa potrebujejo nekoliko več časa, da razvijejo poln učinek, ki pa traja dlje. Farmacevt v lekarni bo opozoril, da lahko samozdravljenje traja le dva tedna in da morajo v tem času težave popolnoma izginiti, sicer je treba obiskati zdravnika.

 

Samozdravljenje funkcionalnih želodčnih težav

Zgolj z nevtralizacijo želodčne kisline ne bomo učinkovito odpravili funkcionalnih težav. Podatki kažejo, da je vsaj polovica zgag posledica funkcionalnih motenj želodca in ni neposredno povezana s preveliko količino želodčne kisline oz. refluksno boleznijo. Funkcionalne motnje niso posledica organske bolezni želodca, temveč nastanejo zaradi vpliva sodobnega življenja na enterični živčni sistem. Zaradi tega vpliva se želodec težje prilagaja večji količini zaužite hrane, saj so njegove mišice bolj skrčene in se težje relaksirajo. Hrana zato pritiska na zgornji sfinkter. Ker delno prebavljena že vsebuje nekaj želodčne kisline, pri tem občutimo zgago, ki jo spremljajo bolečine v želodcu, slabost, občutek polnosti, napihnjenost in krče v prebavilih. Pri teh motnjah je pomembno uravnavati motiliteto, zmanjšati razdraženost želodca in tako vzročno vplivati na nastanek občutka zgage pri funkcionalnih motnjah želodca. To lahko učinkovito dosežemo z zdravilom rastlinskega izvora, ki vsebuje izvlečke devetih rastlinskih drog: zel in korenina obrečnega grenika, korenina angelike, cvet kamilice, pold kumine, plod pegastega badlja, list melise, list poprove mete, zel krvavega mlečka, korenina golostebelnega sladkega korena. Učinek zdravila je primerljiv s sinteznimi prokinetiki (metoklopramid in cisaprid).

Učinek rastlinskega zdravila:

 • Vpliva na pravilno raztezanje in krčenje želodca. Nepravilno raztezanje se kaže kot občutek polnosti, napihnjenosti in bolečine v želodcu.
 • Zmanjša preobčutljivost želodca za bolečine in dražljaje. Preobčutljivost se kaže kot občutek polnosti, napihnjenosti ter bolečine v želodcu.
 • Zmanjša izločanje kisline ter povečuje izločanje varovalne sluzi v želodcu. Težava se kaže kot zgaga, kislo spahovanje in bolečina v želodcu.

 

Sabina Bartolj Drobne, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00