Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Zdravila, prehranska dopolnila in izdelki, ki niso ne eno ne drugo

Vedno več je ljudi, ki ob poslabšanju zdravstvenega stanja ne obiščejo najprej zdravniške ordinacije, pač pa se napotijo v lekarno po nasvet farmacevta. Večina med njimi že ima razdelano idejo o tem, kaj želijo imeti za izboljšanje svojega zdravja, saj si ponavadi vse informacije o svoji težavi predhodno poiščejo na internetu, v literaturi pa tudi pri prijatelju, znancu, sosedu. In ker so dandanes lekarne bogato založene z raznoraznimi pripravki, tako z zdravili kot s prehranskimi dopolnili, na internetu pa se dobi še marsikaj drugega, lahko na koncu začnemo uporabljati izdelek, za katerega mogoče ne bi znali niti pravilno odgovoriti na vprašanje: Zakaj se sploh uporablja?

zdravila-prehranska-dopolnila

Torej kaj lahko naredimo, da bomo ravnali preudarno in izbrali izdelek, ki nam bo povzročil čim manj škode in od katerega bomo imeli določeno korist v smislu izboljšanja zdravja? Na začetku je smiselno poznati razliko med zdravilom in prehranskim dopolnilom.

Zdravilo je vsaka snov ali kombinacija snovi, ki se uporablja za zdravljenje ali preprečevanje bolezni tako pri ljudeh, kot tudi pri živalih. Zdravila so izdelana skladno z dobro proizvodno prakso. Celoten proces izdelave od vstopne substance do končnega zdravila je stalno pod nadzorom. Proizvajalec lahko zdravilo da v promet šele takrat, ko od Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pridobi dovoljenje za promet. JAZMP s tem zagotovi, da je zdravilo varno, kakovostno in učinkovito, saj mora biti učinkovitost dokazana z ustreznimi kliničnimi študijami. In tudi po prihodu na trg JAZMP zdravilo nadzoruje, tako da spremlja, zbira in vrednoti vsa poročanja o neželenih učinkih ter ob morebitnem odkritju, da zdravilo povzroča tveganje za zdravje, ustrezno ukrepa.

Po drugi strani pa je prehransko dopolnilo prvenstveno živilo. Njegov namen je dopolnjevati običajno prehrano in ne kot zdravilo zdraviti ali preprečevati bolezni. S prehranskimi dopolnili ne moremo nadomestiti uravnotežene in raznolike prehrane, pač pa jih je možno uporabljati takrat, ko imamo povečane potrebe po določenih snoveh, ki jih z ustrezno prehrano ne moremo vnesti v telo v zadostnih količinah. Prehranska dopolnila so torej koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil oz. drugih snovi, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek. Po videzu pa jih težko ločimo od zdravil, saj se jih prav tako uživa v odmerjenih manjših količinskih enotah. Tako so lahko v obliki tablet, kapsul, praškov, pastil, kapljic itd., kar uporabnika pogosto zavede, saj lahko od prehranskega dopolnila neupravičeno pričakuje zdravilne učinke. Prehranska dopolnila se lahko dajo v promet na enak način, kot to velja za vsa živila. Po prej veljavnem Pravilniku o prehranskih dopolnilih je bila potrebna vsaj prva prijava prehranskega dopolnila pri ministrstvu za zdravje, šele po tem so ga lahko umestili na trg. Nov pravilnik tega več ne zahteva. Prav tako predhodno preverjanje dejanske sestave prehranskega dopolnila ne predpisujeta ne slovenska ne evropska zakonodaja.

Na našem trgu se dobi že cela paleta pripravkov, ki so na videz prav tako podobni zdravilom, na ovojnini pa nimajo po zakonu predpisane oznake »prehransko dopolnilo« (zdravilo seveda tudi niso). Zgodi se še, da na njih nista navedena ne sestava in ne proizvajalec. Takšne izdelke se lahko kupi preko internetne, telefonske prodaje ali pa nas ponudniki obiščejo kar na domu. Da bi nas prepričali v nakup, njihove učinke neupravičeno primerjajo z delovanjem določenih zdravil na našem trgu in tem izdelkom nezakonito pripišejo zdravilne lastnosti, ki ne samo da so neverjetne, ampak občasno še čudežne. Če tak pripravek, pridobljen od nepreverjenih virov, ne bo učinkoval v tolikšni meri, kot smo od njega pričakovali, je to še najmanjša škoda, ki se nam lahko zgodi po nakupu le-tega.

Ob nakupu kateregakoli izdelka v lekarni, bodisi je to zdravilo brez recepta bodisi prehransko dopolnilo, je smiselno za nasvet prositi farmacevta. Pomembno je še to, da pacient pred nakupom izdelka obvesti farmacevta o prehranskih dopolnilih ali zdravilih, ki jih že uporablja, predvsem o tistih, ki jih redno prejema na recept. Tako se lahko izogne morebitnim interakcijam, ki bi jih nov izdelek lahko povzročil in ogrozil učinkovitost stalne terapije oz. celo zdravje. Farmacevt lahko tudi presodi, če samozdravljenje ni potrebno, če predolgo traja oz. če je postalo tvegano za zdravje, in pacienta pravočasno napoti na pregled k zdravniku.

Radija Naneh Smola, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00