Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Zaščita kože pred soncem

Sončna svetloba in toplota nam omogočata preživetje, izboljšata naše splošno počutje in igrata pomembno vlogo pri nastanku vitamina D, ki je nujno potreben za zgradbo kosti. Preveč sončnih žarkov pa lahko povzroči poškodbe kože, ki so sprva nevidne, vendar se kopičijo, seštevajo in postanejo vidne šele po več letih.

Zaščita pred soncem preprečuje sončne opekline, fotodermatoze, fotostaranje kože, pigmentne lezije in kožnega raka.

Učinkovita zaščita pred soncem temelji na treh stebrih:

  • Izogibanje izpostavljanja soncu v času med 10. in 16. uro (največja moč UV-sevanja)
  • Uporaba osebnih zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal (mehanična zaščita)
  • Zaščita soncu izpostavljenih predelov kože z uporabo izdelkov, ki vsebujejo zaščitne faktorje (kemična zaščita)

Zaščitne ukrepe moramo izvajati od zgodnjega otroštva, ker so otroci še posebej ogroženi in dovzetni za poškodbe kože. Različne študije so pokazale, da lahko večje izpostavljanje soncu v otroštvu kasneje poveča tveganje za nastanek kožnega raka. Za dojenčke do šestega meseca starosti velja, da jih ne smemo izpostavljati soncu in za zaščito pred soncem ne uporabljamo kemičnih zaščitnih sredstev.

V situacijah, ko se izpostavljanju soncu enostavno ne moremo izogniti, je nepogrešljiv kakovosten izdelek za zaščito kože pred UV-žarki. Pomembno je, da izberemo t.i. širokospektralni pripravek, ki vsebuje zaščito pred UVB- in UVA-sevanjem.

Zaščitni faktor (SPF) mora biti dovolj visok, po priporočilih SZO najmanj 15. Izdelek z zaščitnim faktorjem nanesemo v zadostni količini na kožo vsaj pol ure pred izpostavitvijo soncu. Nanos se mora obnavljati na vsaki 2 uri oz. po vsakem kopanju ali brisanju z brisačo.

Izdelki za zaščito pred soncem so dostopni v zelo različnih oblikah in teksturah, in sicer v obliki losjonov, krem, hidrogelov, pršil in stikov. Pri suhi koži svetujemo uporabo kreme oz. losjona, pri mastni koži pa manj mastne fluide oz. gele. Stiki so primerni za zaščito manjših površin (ustnice, nos). Pri športnih aktivnostih so bolj primerni izdelki za zaščito pred soncem v obliki gela ali kremnega gela, saj ti po nanosu kožo primerno hladijo in se ne lepijo na dlake in oblačila.

Pri občutljivi koži, nagnjeni k alergijam, in pri otrocih moramo izbrati izdelke, ki vsebujejo čim manj potencialnih alergenov (npr. dišave, barvila, emulgatorji).

Za zaščito otrok uporabljamo kombinacijo mineralne zaščitne kreme z visokim zaščitnim faktorjem ter dodatno zaščito z oblačili, pokrivali in sončnimi očali.

zascita-koze-pred-soncem

Po izpostavljanju soncu koža izgubi veliko vlage in je lahko pordela, zato je pomembno, da tako kožo hladimo, ustrezno navlažimo in zagotovimo obnovo.

Za nego kože po sončenju imamo v lekarni številne izdelke. Gre predvsem za izdelke, ki vsebujejo velik delež vode in le manjši delež maščob. Velika vsebnost vode zagotavlja ustrezno vlaženje kože in hlajenje. Ti izdelki vsebujejo tudi protivnetne učinkovine (kamilica, hamamelis, ognjič, aloe vera), najpogosteje pa vsebujejo dekspantenol, ki pospešuje celjenje ran in blaži vnetje.

 

Magdalena Petković, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00