Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Samozdravljenje gripe in prehlada

Nekatere simptome in znake gripe in prehlada lahko lajšamo brez uporabe zdravil.

Ker še ni na voljo zdravil, ki bi pozdravila gripo in prehlad, priporočamo:

  • Počivanje in pitje večjih količin tekočine (vode, soka, toplih napitkov..). Pitje tekočin preprečuje izsušitev sluznic nosu, grla in sinusov, kar pomeni slabše razmere za obstoj virusov.
  • Vlaženje zraka v prostoru ter izpiranje nosu s fiziološko raztopino ali morsko vodo v obliki pršil ali kapljic.
  • Inhaliranje vodne pare z dodatkom eteričnih olj (bora, kamilice, mete, evkalipta), ki dobro navlaži dihalne poti in blaži simptome vnetja.

Simptome gripe in prehlada lahko lajšamo tudi z zdravili za samozdravljenje, ki jih kupimo v lekarni. Lajšamo naslednje simptome:

 

Glavobol, bolečine v mišicah in povišano telesno temperaturo (nad 38.5°C)

Za blažitev povišane telesne temperature in bolečin se najpogosteje uporabljajo paracetamol, acetilsalicilna kislina, ibuprofen in naproksen. Omenjene zdravilne učinkovine se v lekarnah lahko dobijo v različnih farmacevtskih oblikah ( tablete, sirupi, zrnca za pripravo napitkov in svečk za otroke).

 

Kašelj

Kašelj, ki se pojavlja pri virusnih obolenjih, je lahko suh-neproduktiven ali produktiven. Pri suhem, dražečem kašlju sluz ne nastaja. Zaradi lokalnega draženja sluznice se pojavi v napadih. Zdravimo ga z zdravili za pomirjanje kašlja. Lahko uporabimo izdelke v obliki sirupa ali pastil, ki vsebujejo ekstrakte listov ozkolistnega trpotca, cveta gozdnega slezenovca, islandskega lišaja, korenine navadnega sleza. Pri produktivnem kašlju v dihalnih poteh nastaja več bronhialne sluzi. Pomembno je poskrbeti za zadosten vnos tekočine, ker tako omogočimo redčenje sluzi. Uporabimo zdravila za pospeševanje izkašljevanja ali izdelke, ki vsebujejo ekstrakte materine dušice, korenine jegliča, listov navadnega bršljana in korenine golostebelnega sladkega korena.

 

Boleče – vneto žrelo

Uporabljajo se pripravki, ki zmanjšajo občutek neugodja in bolečine. Vsebujejo antiseptike, ki delujejo protimikrobno in odpravljajo blage okužbe v ustih in žrelu. Pogosto so dodani tudi lokalni anestetiki, ki zmanjšujejo spremljajoče bolečine in olajšajo požiranje. Pripravki za pomoč pri bolečem žrelu so v obliki pastil, pršil in ustnih vod.

 

Nosne težave

Zamašen nos je posledica delovanja virusov na nosno sluznico. V sluznici nosu se krvne žilice razširijo, sluznica oteče in začne proizvajati več sluzi. Za odmašitev nosu uporabimo zdravila, ki ožijo krvne žile in zmanjšajo otekanje nosne sluznice. Dobimo jih v obliki pršil in kapljic. Za čiščenje nosu uporabljamo fiziološko raztopino.

 

Kombinirana zdravila - vsebujejo več zdravilnih učinkovin in delujejo na več simptomov hkrati ( znižujejo zvišano telesno temperaturo, blažijo bolečine, zmanjšujejo občutek zamašenega nosu in izcedek iz njega ter delujejo na kašelj). O varnosti uporabe teh zdravil, se je smiselno posvetovati s farmacevtom , še posebej takrat, ko pacient že jemlje zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni.

 

OBISK ZDRAVNIKA PRIPOROČAMO nosečnicam, doječim mamicam, starejšim od 65 let ter otrokom mlajšim od dveh let. Zdravnika obiščite bolniki, ki bolehate za astmo, KOPB, bronhitisom, popuščanjem srca. Če telesno temperaturo, kljub uporabi zdravil za zniževanje povišane telesne temperature, ne uspete znižati pod 39°C in če čutite bolečine v prsih. Zdravnika obiščite tudi, če kašelj traja dlje kot 7 dni in je izloček zelenkast ali je v njem kri, pri bolečinah v predelu sinusov, pri bolečinah v ušesih in pri težkem dihanju in požiranju.

 

Barbara Somrak Levstek, mag.farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00