Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Pravilna zaščita pred soncem

Zdi se, da so nasveti o pravilni zaščiti pred soncem enostavni in že prevečkrat ponavljani, a v praksi se pogosto dogaja, da moramo ukrepati ob posledicah čezmernega in nepravilnega izpostavljanja sončnim žarkom. Tako v zimskih mesecih v lekarni odgovarjamo na vprašanja, kako in s kakšnimi izdelki odpraviti pigmentne madeže in gube na obrazu, ki jih je povzročilo sončenje, v poletnih mesecih pa so to velikokrat težave s pordelo kožo in alergijami. Znana je povezava med nastankom različnih vrst kožnega raka in t.i. brutalnim sončenjem oz. sončnimi opeklinami pridobljenimi v zgodnjem otroštvu do 18. leta starosti. Učinki sevanja se seštevajo. Tako kronična kot akutna izpostavljenost UV-žarkom poveča tveganje za nastanek kožnega raka, povzroča prezgodnje staranje kože ter nastanek takoj vidnih sončnih opeklin.

Zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki naj bi potekala po pravilu treh stebrov. Prvi steber zaščite pred soncem je samo obnašanje, kar pomeni , da se ne sončimo, ne hodimo v solarije in se v času največjega sevanja (UV-indeks›8) izogibamo soncu. Drugi steber zaščite je uporaba zaščitnih oblačil, pokrival za glavo ter uporaba zaščitnih očal. Najboljša zaščita so oblačila z UV-zaščitnim faktorjem, ki so v Avstraliji, ZDA in še marsikje drugje že skorajda zdravstvena zapoved. Sicer pa mnoga oblačila ne nudijo popolne zaščite pred soncem, predvsem lahkotna in prosojna poletna oblačila ne. Malo boljšo zaščito nudijo temna oblačila in bolj gosto tkana oblačila. Kot tretji steber se uporabljajo pripravki za zaščito pred soncem. Nanašati jih moramo predvsem na mesta, ki jih drugače ne moremo zaščititi.

Na žalost se še vedno dogaja, da ljudje podcenijo moč sončnih žarkov, kar se vidi na koži po 12-24 urah. Kadar so opekline zelo hude, prizadeta je velika površina kože in pojavijo se mehurji ter opeklino spremljajo visoka temperatura in bolečine, svetujemo obisk zdravnika. Opekline, ki ne potrebujejo zdravniške oskrbe, oskrbimo z naslednjimi ukrepi:

  • umaknemo se s sonca in hladimo prizadete površine (obkladki ali hladna kopel);
  • vlažimo: nanesemo vlažilni gel ali losjon, na primer z aloe vero. Izogibamo se izdelkov, ki vsebujejo alkohol ali lokalne anestetike;
  • mehurje ne prediramo, sterilno jih prekrijemo;
  • ob bolečinah svetujemo zdravilo s protibolečinskim in protivnetnim učinkom;
  • kožo , ki se začne luščiti, negujemo z vlažilnimi losjoni, dokler se povrhnjica ne obnovi.

 

KOZMETIČNI IZDELKI ZA ZAŠČITO PRED SONCEM

Ni izdelka za zaščito pred soncem, ki bi zagotovil popolno zaščito pred UV-sevanjem. Kot pomoč pri izbiri ustreznega izdelka nam lahko pomaga standardizirani besedni opis UV-zaščite (nizka, srednja, visoka in zelo visoka) skupaj s tradicionalnim zaščitnim faktorjem (SPF-sun protection factor). Ta nam označuje le stopnjo zaščite pred UVB žarki, ne daje pa informacije o stopnji zaščite pred UVA sevanjem. Na izdelkih mora biti standardizirani žig UVA , ki navaja minimum zaščite pred UVA žarki in mora biti najmanj 1/3 vrednosti zaščitnega faktorja.

Zaščitni faktor, ki je označen na izdelku, dosežemo le s pravilnim in zadostnim nanosom zaščitnega sredstva. Pravilna debelina nanosa je 2 mg/cm2 kože, kar pomeni , da za zaščito celega telesa potrebujemo 30 ml izdelka. Že polovičen nanos pomeni končno zmanjšanje vrednosti SPF na eno tretjino od deklarirane.
Nanos zaščitnega sredstva ponavljamo vsaki 2 uri, saj stabilnost UVB-filtrov praviloma ni daljša od 2 ur. Če upoštevamo vsa ta pravila, je izdelek s faktorjem 30 ustrezen za večino uporabnikov.
Otroke, mlajše od enega leta, moramo pred soncem popolnoma zaščititi z oblačili in pokrivali. Otrok, mlajših od šest mesecev, ne ščitimo z zaščitnimi kremami, kasneje pa smemo uporabiti zaščito na nezaščitenih predelih (obraz, roke). Izdelek naj po možnosti vsebuje anorganska zaščitna sredstva oziroma širokospektralne UV-filtre s faktorjem večjim od 15 oz.30.
Otroška koža potrebuje posebej skrbno zaščito pred soncem, saj ima tanjšo povrhnjico in hitreje izgublja vlažnost kot koža odraslega.

Na žalost, so posledice neustrezne zaščite otroške kože na soncu vidne tudi v njegovi odrasli dobi, zato bodimo odgovorni starši in upoštevajmo vsa pravila in priporočila o pravilni zaščiti otrok pred škodljivimi UV –žarki!

 

Magdalena Petković, mag.farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00