Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Glivične okužbe nohtov

Onihomikoze so glivične okužbe nohtov, ki jih največkrat povzročajo dermatofiti, manj pogosti povzročitelji pa so kvasovke in plesni. Prizadenejo lahko tako nohte nog kot rok, praviloma napredujejo in redko izzvenijo same. Pomembno zmanjšujejo kakovost življenja, saj se okuženi soočajo z bolečinami pri hoji, težavami pri nošenju čevljev, spremembe na nohtih pa jih nemalokrat spravljajo v zadrego.

Pojavnost glivičnih okužb nohtov s starostjo narašča. Prav tako so bolj pogoste pri sladkornih bolnikih, pri ljudeh, ki imajo težave s ščitnico, obolenjih perifernega ožilja, imunsko oslabljenih osebah, pri športno aktivnih, pri ljudeh, ki so zaradi narave svojega dela večino časa v slabo zračnih čevljih ter pri tistih, ki pogosto obiskujejo zdravilišča, kopališča, savne...Pomembno vlogo pri tem, ali se bo oseba okužila ali ne, pa igra genetska nagnjenost k tovrstnim okužbam.

Okužba nohtov poteka počasi, lahko tudi več let. Prve spremembe so odvisne predvsem od vrste povzročitelja. Tako se prve spremembe na nohtih nog, ki jih največkrat povzročajo dermatofiti, drugačne kot na nohtih rok, ki jih večkrat povzročajo kvasovke. Okužba no nohtih nog se najprej pokaže na prostem delu nohta, ki postane motno obarvan, odstopa od podnohtja, lahko postane zadebeljen, krhek in lomljiv. Nezdravljena okužba se nato širi navzgor vse do zarodnega dela nohtne plošče. Noht je potem v celoti zadebeljen, temu pa se lahko pridruži tudi vnetje obnohtne kože. Na rokah pa se okužba praviloma začne na obnohtju in se od tam širi proti prostemu delu nohta. Za okužbo nohtov rok so dovzetnejše ženske, ki pogosto močijo roke.

Pred zdravljenjem nohtov se moramo zavedati, da vse spremembe nohtov niso glivične. Diagnozo je na osnovi klinične slike zelo težko postaviti, saj lahko samo na osnovi laboratorijskih preiskav zatrdno ugotovimo ali gre resnično za glivice in za katero vrsto gre.

Za zdravljenje okužbe nohtov veljajo posebna pravila. Lokalno lahko zdravimo, če je na nohtih nog prizadeta manj kot polovica površine nohta, je neokužena nohtna matica in je okuženo manjše število nohtov. Zdravljenje traja vsaj 6-9 mesecev. Zdravljenje z lokalnimi antimikotiki, ki so v prosti prodaji, pogosto ni dovolj učinkovito, saj učinkovine težko prodirajo skozi noht. Če je prizadeta večja površina nohta, je potrebno sistemsko zdravljenje z zdravili, ki je uspešnejše, ni pa vedno primerno, saj obstajajo različne kontraindikacije. Na nohtih rok je lokalno zdravljenje praviloma uspešnejše, vendar traja tudi več mesecev. Uspeh zdravljenja je odvisen od več različnih dejavnikov. Predvsem je pomembno, da se zdravljenje začne v zgodnji fazi razvoja okužbe ter da je človek sicer zdrav, brez drugih kronične bolezni, zlasti sladkorne bolezni.

Najbolje je, da glivične okužbe nohtov preprečujemo:

  • na javnih kopališčih, bazenih, savnah nosimo plastične natikače;
  • ko pridemo iz bazena, savne ali po uporabi prhe noge temeljito obrišemo in osušimo (če smo dovzetnejši za okužbo pa lahko uporabimo tudi šampon ali posip s protiglivičnim delovanjem);
  • nosimo nogavice in čevlje iz naravnih in zračnih materialov (neudobni čevlji lahko pri straneh pritiskajo na prste, pri čemer lahko poškodujejo nohtno ploščo in ustvarijo prostor za vstop glivic);
  • če smo že okuženi, čevlje razkužimo;
  • če veliko močimo roke, uporabljamo kakovostne zaščitne rokavice, po delu pa si moramo roke umiti in temeljito osušiti;
  • nohte strižemo na kratko, pri tem pa pazimo, da ne poškodujemo kožice ob nohtih, saj take poškodbe olajšajo vstop glivic;
  • za nego nohtov uporabljamo lasten pribor, ki se po uporabi temeljito umije, osuši in po možnosti razkuži (pri okuženih nohtih uporabljamo pilice za enkratno uporabo);
  • če ima nekdo v družini okužbo, ne smemo uporabljate iste brisače, istih copat in doma ne hodimo bosi. Brisače in nogavice peremo pri temperaturi najmanj 60 °C.

Pred glivično okužbo nohtov se pogosto pojavi glivična okužba kože. Bodimo torej pozorni na morebitne spremembe na koži, predvsem med prsti. Pojavi se pordečitev, luščenje kože, skelenje in srbenje.

Za konec pa samo misel: glivične okužbe je veliko lažje preprečevati kot zdraviti, zato poskusimo narediti vse, da do okužbe sploh ne bo prišlo.

 

Polona Benedik, mag.farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00