Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Driska

Driska ali diareja je povečanje količine, vodenosti in pogostosti iztrebljanja. Najpogosteje jo povzročijo okužbe z bakterijami, virusi, paraziti in glivicami. Driska spremlja tudi mnoge bolezni prebavil, kot so: celiakija, alergija na mleko, laktozna inteloranca in kronične črevesne bolezni.

Nemalokrat povzroči drisko jemanje nekaterih vrst antibiotikov ali pa stres, tako pri otrocih kot pri odraslih. Pri dojenčkih in manjših otrocih, ki običajno obolijo zaradi okužbe z rotavirusi, pa se lahko pojavi driska tudi ob zunajčrevesni okužbi, kot je npr. vnetje ušes, sečil ali pljučnica, vendar je razmeroma blaga in kmalu poneha.

driskaObičajno drisko spremljajo še bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura in bruhanje. Vse omenjeno povzroči izgubo telesnih tekočin in elektrolitov, kar lahko privede do dehidracije oz. izsušitve. Ta je posebej nevarna pri majhnih otrocih, nosečnicah, starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Znaki dehidracije so: žeja, izsušene ustnice, bledica, slabost, vrtoglavica, povečano bitje srca, nastopijo lahko tudi motnje zavesti.

Če driska ni huda, jo zdravimo sami. Obvezno poskrbimo, da pijemo dovolj tekočine. To je lahko nesladkan čaj (iz suhih borovnic, ruski čaj) najboljše pa je, da v lekarni kupimo rehidracijski prašek in si po navodilih pripravimo rehidracijsko raztopino. Ta vsebuje glukozo in elektrolite. Posebno za dojenčke in majhne otroke velja, da naj čim prej dobijo rehidracijsko raztopino, saj so najbolj podvrženi dehidraciji. Nadalje pazimo, da jemo lahko hrano, ki vsebuje čim manj maščob, začimb in vlaknin. Priporočljivo se je odpovedati sladkarijam, mleku in mlečnim izdelkom, pravi kavi ter alkoholu. Otroška hrana naj vsebuje sluzi (riževa sluz) in pektine (nastrgana jabolka, pretlačena banana). Trajanje driske skrajšamo z jemanjem probiotikov. To so mlečnokislinske bakterije, ki pomagajo obnoviti porušeno črevesno mikrofloro in povečajo obrambno sposobnost črevesne sluznice. Pri driski, ki jo povzroči zastrupitev s hrano ali tekočino, lahko uporabimo aktivno medicinsko oglje. Ta veže nase strupe in viruse, ki drisko povzročijo. Samozdravljenje pa naj ne traja predolgo.

Zdravnika obiščemo:

  • če driska ne izzveni v roku enega tedna,
  • če se po dveh dneh stanje še poslabša,
  • če bruhanje ne poneha,
  • če se v blatu pojavi kri,
  • če imamo močne bolečine v trebuhu

Posebej priporočamo, da dojenčke in majhne otroke čim prej peljemo k zdravniku. V času driske upoštevamo poostren higienski režim (redno in temeljito umivanje rok, razkuževanje predmetov ipd.), otroke pa lahko zaščitimo tudi s cepljenjem proti rotavirusom.

 

Majda Petek, farm. tehn.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00