Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Aloja (Aloe barbadensis)

Iz aloje (Aloe vera, Aloe barbadensis) pridobivamo dve drogi z dvema različnima učinkoma: alojino smolo, ki deluje odvajano, in alojin gel, ki se uporablja pri nekaterih kožnih boleznih in tudi v kozmetiki in prehrani.

Alojin gel ali sok pridobivajo iz tri do deset let starih rastlin. Liste nabirajo ročno, jih najprej operejo, nato odstranijo zunanje plasti (povrhnjico, žile, plast z grenkim sokom), da ostane samo notranje mehko tkivo, iz katerega iztisnejo gel. Če bi v gel prišel grenek sok iz zunanjih delov lista, bi ga pokvaril. Ker grenek sok vsebuje dražeče odvajalne snovi, bi lahko pri ljudeh, ki bi ga uživali, povzročil drisko, pri tistih, ki bi ga uporabljali na koži, pa vnetja.

 

Učinkovine

aloe-barbadensisAlojin gel vsebuje največ vode, od ostalih sestavin pa je največ sluzi (polisaharidov), ki v vodi nabrekajo in tvorijo gel. Poleg vode in sluzi vsebuje še manjše količine drugih snovi, med njimi salicilno kislino, ki deluje analgetično (blaži bolečine), protivnetno in keratolitično (mehča povrhnjico kože). V soku je tudi nekaj prostih sladkorjev, prostih aminokislin, nekaj proteinov, maščob, rastlinskih sterolov in mineralov.

Med proteini v alojinem gelu so tudi encimi, med njimi bradikininaza in tirozinaza. Bradikininaza razgrajuje bradikinin, tkivni hormon, ki povzroča vnetja. Tirozinaza razgrajuje tirozin, iz katerega v koži nastaja kožni pigment melanin, s tem pa naj bi tirozinaza preprečevala nastanek rjavih, hiperpigmentiranih pik na koži.

 

Uporaba

Pripravki iz aloje imajo zdravilne učinke pri celjenju ran in opeklin. V raziskavah so dokazali, da se rane hitreje celijo, saj aloja spodbudi sintezo kolagena. K ugodnim učinkom pomembno prispevajo tudi vlažilne, emolientne in protimikrobne lastnosti.

Alojin gel se uporablja tudi pri sončnih opeklinah in za blažitev pikov žuželk.

 

Mojca Ivanetič, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00