Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Akne

Akne (acne vulgaris), ki prizadenejo priblžno 85 odstotkov mladostnikov, so velikokrat tudi težava odrasle populacije. Znano je, da gre za družinsko nagnjenost k aknam (če sta oba ali eden od staršev imela akne, je velika verjetnost, da jih bo imel vsaj eden izmed otrok).

Glavni vzroki za nastanek aken so: povečano izločanje loja, moški spolni hormoni (te v majhni količini proizvaja tudi žensko telo), pospešeno poroženevanje kože ter bakterije.

Na delovanje lojnic pa vplivajo tudi drugi dejavniki: psihični stres, nezdrav način življenja (kajenje, mastna hrana, hrana z visokim glikemičnim indeksom), neprimerna kozmetika (mastne kreme), nekatera zdravila (glukokortikoidi, antiepileptiki, visoki odmerki D in B vitaminov) ter uživanje steroidnih hormonov.

Pod vplivom različnih dejavnikov se torej poveča izločanje loja, hkrati pa se tvorijo čepi iz loja in odmrlih celic na izvodilih lasnih mešičkov. Tako nastane komedon. Če mešiček ni povsem zamašen, nastane odprti komedon – ogrc, ki je črne barve, saj vsebuje melanin.

Bakterije (Propionibacterium acnes) razgradijo maščobe v komedonu, da nastanejo proste maščobne kisline, ki še dodatno spodbujajo poroženevanje lasnih mešičkov. Bakterije povzročijo tudi vnetje, tako se pojavijo rdeče bunkice, ki so lahko gnojne, pri hujšem vnetju pa pride celo do predrtja stene komedona, kar je videti kot vozliček in temu laično rečemo »podkožni mozolj«.

Akne so dolgotrajna in trdovratna dermatološka bolezen, katere zdravljenje zahteva veliko izkušenj, znanja, potrpljenja in vztrajnosti. Uspehi niso vidni čez noč, ampak šele čez nekaj tednov ali mesecev.

Pri negi aknaste kože upoštevamo dve vodili:

  • NA KOŽO NIČ MASTNEGA
    (vsa kozmetika - kreme, ličila, olja, ki vsebujejo veliko maščob akne poslabšajo);
  • NOBENEGA PRASKANJA IN IZTISKANJA »MAZOLJEV«
    (tudi ne drgnjenja pri odstranjevanju pudrov in ostalih ličil ter agresivnega umivanja, ker so akne bolezen, kjer je koža občutljivejša na mehansko draženje).

aknePredvsem je pomembna pravilna nega. Vsako jutro in zvečer umijemo prizadete predele z mlačno vodo in čistilnimi sredstvi za aknasto kože. Na ta način odstranjujemo s kože maščobni sloj, preprečujemo zapiranje izvodil lasnih mešičkov in nastanek novih mozoljev. Ta sredstva običajno izsušijo kožo, zato je potrebna še uporaba tonika, ki koži vrne vlago in uravnava pH. Po čiščenju pa uporabljamo nemastno vlažilno kremo ali fluid.

Enkrat ali dvakrat tedensko uporabimo mehanski piling z drobnimi granulami, da odstranimo odmrle celice kože.

Pri trdovratnejših in hujših oblikah aken svetujemo obisk pri zdravniku. Ta bo predpisal lokalno terapijo, pri hujših oblikah pa tudi sistemsko terapijo z zdravili.

V zadnjih letih se je pokazalo uspešno, če v kombinaciji z drugim zdravljenjem uporabljamo določene tipe medicinskih laserjev ter nekaterih drugih svetlobnih virov. Pri nekaterih pacientih je zelo uspešna uporaba visoko koncentriranih kislinskih pilingov (običajno 70% glikolne in 30% salicilne kisline).

 

Polona Benedik, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00