Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Nasveti farmacevta

Sladkorna bolezen v nosečnosti

Pripravila: Duša Čahuk, mag. farm.

Nosečnostna sladkorna bolezen je vse pogostejša težava. Povprečna starost nosečnic se je povišala, poleg tega pa ljudje na splošno vse prej obolevajo za sladkorno boleznijo tipa 2. V nosečnosti nimajo sladkorne bolezni le tiste ženske, ki so obolele že pred zanositvijo, ampak se lahko pojavi tudi pri sicer zdravih ženskah. Pri ženskah, ki zbolijo za nosečnostno sladkorno boleznijo, obstaja še povečana verjetnost za pojav sladkorne bolezni tipa 2 kasneje v življenju.

 

Nosečnice imajo povečano izločanje hormonov. Zaradi tega imajo tudi večje potrebe po inzulinu. Inzulin je hormon, ki uravnava nivo sladkorja v krvi in se izloča iz trebušne slinavke. Pri nekaterih nosečnicah trebušna slinavka ne more proizvesti dovolj inzulina, ali pa izločenega inzulina celice ne morejo izrabiti. V tem primeru se pojavi nosečnostna sladkorna bolezen, ki je lahko nevarna tako za nosečnico, kot otroka. Poveča se tveganje za makrosomijo oz. velikega dojenčka, prezgodnji porod, spontani splav, smrt otroka med nosečnostjo, mrtvorojenega otroka, nepravilnosti v razvoju, veliko pa je tudi tveganje, da otrok doživi hipoglikemijo oz. prenizek krvni sladkor takoj po porodu. Tveganje za pojav teh zapletov se zmanjša z ustrezno urejenostjo sladkorne bolezni. Nosečnica, ki oboli za sladkorno boleznijo, ima povečano tveganje za diabetično ketoacidozo, to pa je smrtno nevarno stanje. Pojavi se takrat, ko krvni sladkor oz. glukoza, ki je za naše celice vir energije, vanje ne more vstopiti. V tem primeru celice kot vir energije uporabijo maščobe. Pri razgradnji maščob pa  nastajajo ketoni. Kadar imamo povečano razgradnjo maščob se v krvi pojavijo ketoni in povzročijo ketoacidozo. To je stanje, ko je naša kri bolj kisla kot običajno. Zgodnji znaki ketoacidoze so:

­   bolečine v trebuhu,

­   glavobol,

­   slabost in bruhanje,

­   bolečine v mišicah,

­   pospešeno dihanje in zadah po acetonu ali gnilem sadju.

Ketoni pa se pojavijo tudi v urinu. Nosečnice s sladkorno boleznijo morajo obvezno kontrolirati ketone v urinu. To naredijo s posebnimi testnimi lističi. Če se pojavijo znaki ketoacidoze, morajo nujno obiskati zdravnika.

Zaradi vsega naštetega je zelo pomembno, da bolnice redno kontrolirajo krvni sladkor v krvi in ketone v urinu ter  da sladkorno bolezen v nosečnosti ustrezno zdravijo. Prvi ukrep pri zdravljenju je, da ima nosečnica ustrezno prehrano, da se redno giblje, ter da ima nadzor nad svojo telesno težo. Bolnica s sladkorno boleznijo mora imeti več manjših obrokov hrane skozi dan. Uživati mora veliko zelenjave, vlaknin, žitaric, nemastno meso, ribe, veliko nesladkanih tekočin, zelo malo pa maščob in sladkarij. To pa je v bistvu zdrava prehrana, ki naj bi jo imel vsak izmed nas. Poleg prehrane je izrednega pomena redno gibanje, kar pomeni vsaj 30 minut aerobne aktivnosti dnevno. V primeru, da nosečnica kljub vsem tem ukrepom nima urejenega krvnega sladkorja, se bolezen zdravi z inzulinom.

 

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00