Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Nasveti farmacevta

Izpadanje las

(Zapisala: Vesna Vidić, farm.tehn.)

Od približno 100 000 las jih normalno v enem dnevu izpade do 100. Izpadajo betičasti lasje, katerih življenjski ciklus se je iztekel in jih bodo nadomestili novi enaki lasje. Betičasti las lahko odpade pri umivanju ali med česanjem, lahko pa ga tudi izrine novi las.

 

 lasje5

Rast las poteka v treh stopnjah:

-anagena faza ali stopnja rasti, kjer lasni matriks nenehno tvori nove celice (traja od nekaj mesecev do nekaj let);

-katagena faza ali prehodna stopnja, kjer se las in lasna papila ločita (traja 1 do 2 tedna);

-telogena faza ali stopnja mirovanja (traja 5 do 6 tednov), ko las miruje v lasnem mešičku in na koncu izpade. Po končani telogeni fazi se ponovno začne anagena – rasti začne nov las.

Če lasje izpadajo obilneje, se pojavijo plešasti ali razredčeni predeli. Povečano izpadanje las imenujemo efluvij, pri tem nastale plešaste predele pa imenujemo alopecija.

Posebno poznana je plešavost pri moških, ki nastane pod vplivom androgenih (moških) hormonov. Pogosteje se pojavlja pri tistih ljudeh (tudi ženskah), ki imajo v lasnih mešičkih bolj dejaven encim 5α‑reduktazo, ki testosteron pretvarja v približno desetkrat aktivnejši presnovek dihidrotestosteron, ki povzroča odmiranje lasnih mešičkov. Na začetku poteka izpadanje v mejah naravne menjave las, vendar pa se lasni mešiček ob koncu te prehodne stopnje ne povrne več v prvotno velikost, zato je novi las tanjši. Faza naslednje rasti je krajša, tako las ne doseže več prejšnje dolžine. Zraste le še fin, tanek las ali puh. Ob koncu tega procesa lasni mešiček odmre. Na gladki koži glave lahko komaj še zaznamo odprtinice lasnih mešičkov. Moške plešavosti ne moremo zdraviti, lahko pa poskušamo upočasniti njen nastanek.

Bolezni ali spremembe v telesu lahko povzročijo tako imenovano simptomatično-difuzno izpadanje las. To pomeni, da je izpadanje las simptom oz. znamenje, da gre za bolezen, in da lasje izpadajo difuzno (raztreseno, neurejeno), kar privede do redčenja. Lasje naenkrat začnejo izpadati približno tri mesece po nekem za telo stresnem dogodku, ki povzroči, da lasje prezgodaj preidejo v telogeno fazo oz. fazo mirovanja. Do izpadanja las tako privede nepravilna prehrana oz. nezdrava dieta, huda psihična obremenitev, hormonske spremembe (menopavza, nosečnost, porod), vročinske infekcijske bolezni, vnetje lasišča zaradi kemikalij (npr. agresivnih sestavin v šamponih, barvah za lase). Rast las upočasni oziroma stopnjo rasti začasno ali trajno prekine še uživanje nekaterih zdravil (antidepresivi, kontracepcijske tablete, zdravila proti strjevanju krvi, povišanemu pritisku, proti rakavim obolenjem – citostatiki), slabokrvnost, zdravljenje tumorjev ipd. Lasje se redčijo in izpadajo. Ko je škodljivi vpliv odstranjen oziroma popusti, si lasna papila opomore, zato se rast las po dveh do treh mesecih nadaljuje. V določenih primerih (npr. pri zdravljenju rakavih obolenj) lahko ostanejo goli predeli brez las.

Kako lahko upočasnimo izpadanje las?

Pomembno je, da z lasmi ravnamo zelo nežno, ne pretiravamo s krtačenjem, jih ne nategujemo in redko spenjamo. Ne izpostavljamo jih pretirani toploti (sonce, sušenje s fenom) ter uporabljamo neagresivne šampone oziroma pripravke, ki negujejo lasišče in pripomorejo k manjši izgubi las.

Najpogosteje se proti izpadanju las uporabljajo naslednje učinkovine:

-minoksidil poveča lasne mešičke in stimulira anageno fazo rasti las, saj vpliva na prekrvavitev lasišča. Najdemo ga v obliki 2 % raztopine, ki jo nanesemo na prizadete dele ter z blazinicami prstov nežno vtremo v korenine las. Za vidne rezultate se priporoča uporaba dvakrat na dan vsaj 4 mesece. Znan pa je tudi derivat minoksidila, to je amineksil, ki naj bi deloval enako, vendar njegovo delovanje ni potrjeno s kliničnimi študijami. Nahaja se v šamponih in ampulah za vtiranje v lasišče.

-finasterid se uporablja pri moških in je v obliki tablet, deluje pa tako, da zavira encim 5α‑reduktazo in s tem prepreči pretvarjanje testosterona v dihidrotestosteron. Dobimo ga samo na zdravniški recept.

Sami lahko doma izvajamo masažo lasišča, ki bo spodbudila prekrvavitev, dovajala kisik in hranilne snovi. Masaža s pripravki, ki vsebujejo ricinusovo olje, preprečuje tanjšanje in izpadanje las ter neguje suho lasišče. Pravilna prehrana prav tako pripomore k zmanjšanju izpadanja las, saj se brez ustreznih hranil lasje ne morejo normalno razvijati in rasti. V primeru, da naša prehrana ni dovolj raznolika, je priporočljiva uporaba prehranskih dopolnil, ki vsebujejo aminokisline, vitamine in minerale, kot so npr. B‑vitamini, cistin, biotin, cink, železo, silicij, baker.

Pri jemanju in uporabi teh izdelkov je treba biti potrpežljiv, saj zaradi samega cikla rasti las njihov učinek ne nastopi takoj, zato je priporočljiva uporaba dlje časa (najmanj 3 mesece). Preprečevanja moške plešavosti pa se je potrebno lotiti čim bolj zgodaj, saj ohranjamo tiste lase, ki so še preostali. Odmrlih lasnih mešičkov se več ne da obnoviti.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00