Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Nasveti farmacevta

Zdravilna zelišča pri prebavnih težavah

Prihaja poletje in s tem čas počitnic in potovanj. Drugačen ritem življenja, spremenjena prehrana ter visoke temperature pogosto terjajo svoj davek v obliki prebavnih težav kot so slabost, bruhanje, driska, napenjanje, krči pa tudi zaprtje. Pri teh težavah si večinoma lahko pomagamo sami. Idealno je, če imamo pri roki dobro založeno potovalno lekarno s probiotiki, rehidracijskimi praški, odvajali, zdravili proti želodčnim težavam ipd. Če pa smo obtičali brez vsega, v bližini pa ni nobene lekarne, si še vedno lahko učinkovito pomagamo s tem, kar nam nudi narava – bodisi na travniku, v gozdu , na vrtu ali na kuhinjski polici z zelišči in začimbami.

Driska je pogosto odvajanje tekočega blata. Najpogosteje  jo povzročajo okužbe z bakterijami, virusi, glivicami ali paraziti, lahko pa spremlja tudi nekatere bolezni prebavil, kot so celiakija, laktozna intoleranca, preobčutljivostne reakcije na hrano, kronične vnetne bolezni črevesja.

Proti driski so učinkovite rastline, ki delujejo protimikrobno, še bolje je, če imajo hkrati tudi adstringentni učinek (»ustrojijo« sluznico in s tem zmanjšajo njeno prepustnost). Protimikrobno deluje večina kuhinjskih zelišč in začimb, npr. timijan, origano, žajbelj, šatraj, meta, bazilika, kobulnice (kumina, janež, koper, komarček, koriander), klinčki, cimet, ingver, adstringentni učinek pa imajo borovnice, pravi čaj, robidovi in malinovi listi, srčna moč pa še kaj bi se našlo. Kobulnice tudi blažijo krče in napenjanje.

Najučinkoviteje ustavljajo drisko rastline z adstringentnim delovanjem.

Za ljudi, ki imajo pogoste težave z drisko, pa je pametno, da imajo s sabo tudi probiotike v obliki kapsul ali praškov, ki uravnotežijo črevesno floro.

Proti slabosti in bruhanju delujejo meta, kamilice v blagem poparku (močan lahko izzove bruhanje), predvsem pa ingver, ki je najmočnejši. Deluje proti vsem vrstam slabosti, tudi proti potovalni slabosti ter slabosti in bruhanju v nosečnosti. Njegova morebitna pomankljivost je pekoč okus, zato ga je lažje zaužiti v obliki tablet ali kapsul, če imamo to možnost.

Proti želodčnim težavam v obliki bolečin, spahovanja, napetosti in slabosti po zaužiti hrani pomaga kurkuma, bazilika pa pomirja razdražen želodec.

Seveda upoštevamo tudi vse ostale ukrepe za preprečevanje in zdravljenje driske in bruhanja, skrbimo za dosledno higieno rok, če v kraju bivanja ni neoporečne pitne vode, uporabljamo ustekleničeno (tudi za umivanje zob), jemo samo hrano, ki je toplotno obdelana ali jo lahko olupimo (sadje)... Če pa vsi ukrepi niso zadostovali in so prebavne težave že tu, skrbimo, da zaužijemo dovolj tekočine in soli. Posebej so za dehidracijo občutljivi majhni otroci, starejši ljudje in kronični bolniki.

Če se driska po dveh dneh še poslabša, če bruhanje ne preneha, če se pojavi kri v blatu ali ob močnih bolečinah v trebuhu obiščemo zdravnika.

Drugo plat prebavnih težav predstavlja zaprtje - neredno, oteženo odvajanje tršega blata. Pojavi se lahko zaradi fizične neaktivnosti, prehrane brez vlaknin, premalo popite tekočine, stresa, pa tudi zaradi nekaterih zdravil ali bolezni. Med »domačimi zdravili« proti zaprtju je najbolj znano laneno seme, ki ga zaužijemo za jušno žlico, najbolje skupaj z jogurtom, nato pa moramo popiti dovolj tekočine, da lahko nabreka. S tem postane blato bolj spolzko, poveča se njegov volumen in pritisk na črevesno steno in odvajanje je lažje. Druga možnost so suhe slive ali fige, namočene čez noč, ki jih zjutraj zaužijemo skupaj s tekočino, v kateri so se namakale. Zaradi sladkorjev in vlaknin, ki jih vsebujejo, vežejo nase veliko vode in na ta način povečajo volumen blata in blato tudi mehčajo.

Oba načina sta primerna za vse, tako za otroke, nosečnice, doječe matere, kronične bolnike.

V primeru trdovratnejšega zaprtja pa moramo poseči po močnejših odvajalih, kot so čaji, ki vsebujejo seno ali mešanice sene, krhlike in zelišč proti krčem. Tovrstne pripravke kot tudi zeliščne tablete proti zaprtju pa lahko dobimo le v lekarni ali zeliščni prodajalni. Ne smejo jih uporabljati majhni otroci, nosečnice ali doječe mamice, pa tudi ljudje s hemoroidi. Ob nekritični, prepogosti uporabi lahko povzročijo elektrolitsko neravnovesje in polenijo črevo.

Mojca Ivanetič, mag.farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00