Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Krvni sladkor v normalnih mejah vzdržuje hormon inzulin, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Kadar trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo v dovolj veliki meri, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo. Previsok krvni sladkor tekom let okvari drobno in veliko žilje in lahko povzroči možgansko kap, srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev in skupaj z okvaro ožilja nog privede do amputacije. Te posledice previsokega krvnega sladkorja imenujemo zapleti sladkorne bolezni.
Normalna vrednost glukoze v krvi na tešče je 6,0 mmol/l ali manj. O sladkorni bolezni govorimo, ko je vrednost glukoze na tešče stalno 7,0 mmo/l ali več oziroma po obroku 11,1 mmol/l ali več.
Mejno zvečanje glukoze v krvi na tešče pa je od 6,1 do 6,9 mmol/l, kar imenujemo mejna bazalna glikemija.

Značilni znaki bolezni, ki so posledica zvišanih vrednosti glukoze v krvi, so: pogosto mokrenje, huda žeja, izguba telesne teže, motnje vida (zamegljenost), srbenje spolovila, utrujenost, oslabelost, počasno celjenje ran.
Poznamo več tipov sladkorne bolezni:

  1. Sladkorna bolezen tipa 1 je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade in uniči lastne beta celice trebušne slinavke, ki proizvajajo hormon inzulin. Ker je pomanjkanje inzulina absolutno, je človek s to boleznijo odvisen od »zunanjega« inzulina. Propadanje beta celic je počasen, kroničen proces; bolezen se klinično lahko izrazi šele čez čas, ko je uničenih 75 in več % celic.
  2. Sladkorna bolezen tipa 2 je povezana predvsem z nezdravim načinom življenja in prekomerno telesno težo. Pri tem tipu bolezni trebušna slinavka še vedno proizvaja inzulin, a ne dovolj za uravnavanje količine sladkorja v krvi. Previsok krvni sladkor je posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Sladkorna bolezen tipa 2 se običajno pojavi po 45. letu, vse bolj pogosto pa je razširjena tudi med mladimi in otroci. Velik vpliv ima dednost.
  3. Sladkorna bolezen v nosečnosti je tisti tip sladkorne bolezni, ki se prvič pojavi med nosečnostjo in po porodu izzveni. Pri ženskah, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, obstaja veliko tveganje, da bodo kasneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2, zato potrebujejo posebno obravnavo.
  4. Drugi tipi sladkorne bolezni nastanejo kot posledica nekaterih zdravil, operacij, nedohranjenosti, okužb, genetskih sindromov in drugih redkih bolezni.

Med dejavniki tveganja za sladkorno bolezen, na katere lahko vplivamo z javnozdravstvenimi ukrepi, so predvsem slabe prehranske navade, pomanjkanje gibanja in posledična debelost. Gre za tiste dejavnike tveganja, ki jih skupaj s kajenjem in pitjem alkohola prištevamo med dejavnike življenjskega sloga, ki so skupni vsem kroničnim boleznim. Ključni so torej različni pristopi, ki promovirajo zdrav način življenja še posebno pri bodočih starših, otrocih, mladih ter skupinah z večjim tveganjem za sladkorno in druge kronične bolezni. Veliko vlogo pri tem pa ima tudi lekarniški farmacevt, ki je najlaže dostopen zdravstveni delavec. Z njim se pogosto srečuje tudi bolnik s sladkorno boleznijo. Farmacevt mu svetuje o pravilni in varni rabi zdravil, svetuje o zdravilih, za katere predpis recepta ni potreben, ter pomaga pri učenju rokovanja in rabe medicinskih pripomočkov za zdravljenje in nego.

Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostnosti in težkih posledic predstavlja ne samo zdravstveni, ampak tudi širši družbeni, socialni in ekonomski izziv. Da bi jo uspešno obvladali, je potrebno usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in celotne družbe.

 

Polona Benedik, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00